Hirosima si Nagasaki-atunci si acum.


Despre Hirosima si Nagasaki se stie ca au fost tinta unor atacuri cu bombe atomice.
La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca “Little Boy” a fost aruncată deasupra oraşului Hiroshima, iar trei zile mai tarziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bomba atomica, cunoscuta ca “Fat Man”, a fost detonata deasupra orasului Nagasaki.
M-am decis sa scriu despre aceste maceluri dupa ce mi-am amintit de niste video pe care le vazusem acum ceva timp pe youtube. Este vorba de un desen animat japonez care ilustreaza acel dezastru.
Explozia de la Hirosima trebuia sa aiba loc la 43 de secunde dupa ce a fost lansata si la 565 de metri deasupra pamantului.Prima oara s-a produs o lumina care a orbit extrem de multi oameni dupa care a urmat explozia.Caldura degajata care ajunsese la peste 4000 de grade C a topit totul in calea ei.
Acest video cuprinde o parte a acelui desen de care am pomenit mai devreme. In jurul orei 7 locuitorii orasului au observat pe cer un avion.Acest video are ca personaj principal un copil care a supravietuit.
.Ceasurile au ramas la ora 8 si 15 minute.Photobucket
.Acest video arata durerea unei familii din care doar mama si copilul vor supravietui.. asa ceva poate a fost si realitate..
(incepand cu 1.30)
In zilele urmatoare oamenii continuau sa moara din cauza radiatiilor. “Din motive neclare starea lor de sanatate a inceput sa se deterioreze. Si-au pierdut pofta de mancare. Parul le-a cazut. Corpul le-a fost acoperit de basici. Iar apoi prezentau prezentau hemoragii ale urechilor, nasului, gurii”, scriau rapoartele medicale.
O alta parte din acel desen animat ilustreaza aceste adevaruri.La inceput se descriu urmarile exploziei.
La minutul 6.20 se observa cel mai bine acest lucru. Un soldat a inceput sa aiba hemoragii..
Intr-o alta parte a desenului sora personajului principal necesita lapte pentru a trai dar mama nu i-l poate oferi din cauza ca a fost afectata de radiatii.. acesta se duce cu un prieten si munceste pentru a cumpara lapte.. dar ajunge prea tarziu.. si promisunea facuta tatalui sau de a avea grija de mama si sora dispare.Totul se observa in minutul 8:00din acest video…

La sfarsit totul se termina cu bine , iarba reapare , radiatiile incep sa dispara.
Acest desene animat este 90% real.
Atacurile au facut ca sa dispara de pe fata pamantului peste 250.000 de oameni in doar cateva secunde.Hirosima atunci si acum
Photobucket
PhotobucketPhotobucket , Nagasaki atunci si acum Photobucket
Photobucket
PhotobucketPhotobucket
François Mauriac scria la 10 august 1945, dupa anuntarea celor petrecute la Hiroshima- lumea stie ca materia poate sa piara in ziua in care un om, poate chiar unul singur, va lua in sinea lui o asemenea hotarare.
Si totul s-a intamplat doar din cauza unui razboi..

3 responses to “Hirosima si Nagasaki-atunci si acum.

  1. caramea

    mda.. a fost traumatizant oricum..

  2. Sky

    Cu siguranta a fost si mai rau decat in “manga” de mai sus. Sunt sigur ca bombardarea Japoniei cu bomba atomica este una dintre cele mai mari atrocitati ale istoriei. Pacat ca oamenii inca mai considera America “Un steag” al Dreptatii.

  3. Pingback: Totul a inceput in… « Adiną

Leave a comment

Blog Stats

  • 36,493 View

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 19 other subscribers

Categories